Organisatie Raad van Beheer

De rassen zijn in Nederland georganiseerd in rasverenigingen die samen onder de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied vallen. Er zijn professionele kennelhouders die zowel rashonden als kruisingen fokken. In Nederland zijn ongeveer tweeënhalf miljoen honden en circa de helft daarvan is een rashond. Er zijn meer dan driehonderd hondenrassen en voor de meeste bestaat in Nederland een rasvereniging. In sommige gevallen zelfs meer dan één. De Raad van Beheer vormt het overkoepelend orgaan voor deze rasverenigingen en is verantwoordelijk voor het uitgeven van de stambomen van honden. Daarmee voeren zij ook de registratie van alle rashonden in Nederland. Naast registratie van de honden kan ook de kennelnaam officieel geregistreerd worden, maar de Raad van Beheer doet meer.
De Raad van Beheer is ook verantwoordelijk voor het Basis Reglement Stambomen (BRS). In dit reglement staan regels opgesteld voor het fokken van rashonden. Er zijn bijvoorbeeld, met het oog op het welzijn van de teef, regels over de minimum en maximum leeftijd van de teef bij dekking. Deze regels gelden voor alle fokkers van alle rashonden. Daarnaast bestaan er rasspecifieke regels, maar die worden door de betreffende rasvereniging opgesteld. Voor een aantal rassen is door het ministerie van LNV een verplichte gedragstest ingevoerd als voorwaarde om met de dieren te mogen fokken: de MAG-test. MAG staat voor Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag. De Raad van Beheer organiseert de tests, leidt keurmeesters op en registreert de resultaten.
Naast rasverenigingen is er ook een groot aantal andere verenigingen dat zich met honden bezighoudt. Denk maar eens aan de hondensportverenigingen, jachtverenigingen, racehondenclubs en dergelijke. Een groot deel van deze clubs is aangesloten bij de Raad van Beheer.
sluit