Kunstmatige Inseminatie (KI)

Tot voor kort werd Kunstmatige Inseminatie (KI) bij honden niet veel toegepast, maar met het verbeteren van methoden om sperma in te vriezen groeit de interesse. Met KI wordt het mogelijk om reuen te gebruiken die niet in de buurt wonen, bijvoorbeeld reuen uit het buitenland. Ook voor teven die niet gediend zijn van natuurlijke dekking, maar die verder wel ideaal zijn om mee te fokken, kan KI uitkomst bieden. Hoewel natuurlijke dekking bij gezelschapshonden nog steeds veruit het meeste voorkomt, wordt KI steeds algemener. Bij professionele werkhondenfokkerijen wordt KI veel vaker toegepast. Dit gebeurt om drie redenen:
om een reu ook voor teven die ver weg wonen toegankelijk te maken;
om het risico op infecties bij de teef te minimaliseren;
om een reu ook na zijn dood nog te kunnen gebruiken.

Bij KI wordt het sperma geïnsemineerd (ingebracht) in de baarmoedermond (cervix) via een katheter (slangetje). De bedoeling is dat het daarna door samentrekkingen van de baarmoedermond de baarmoeder (uterus) in ‘gezogen’ wordt. Om dat proces een handje te helpen wordt de teef na inseminatie met haar achterpoten hoger dan haar voorpoten geplaatst. Deze manier van KI wordt als diervriendelijk gezien.

Op dit moment worden de beste resultaten gehaald met inseminatie van vers (gekoeld) sperma. Dat betekent dat de teef binnen een dag na de productie van het sperma geïnsemineerd moet worden. De ontwikkelingen op het gebied van diepvriessperma gaan hard. Door te experimenteren met verschillende vloeistoffen waarin het sperma wordt opgeslagen, is de houdbaarheid toegenomen. De kwaliteit van ontdooid sperma is nog niet zo goed als die van vers sperma. Bij natuurlijke dekking overleeft sperma vijf tot zeven dagen in de teef. Bij KI met gebruik van vers (gekoeld) sperma overleeft het sperma twee tot drie dagen en diepvriessperma (na ontdooien) minder dan vierentwintig uur. Dus de timing luistert bij KI nauwer dan bij een natuurlijke dekking. Het gevolg is dat nesten uit ingevroren sperma vaak kleiner zijn dan nesten die na natuurlijke dekking zijn geboren. Dit is een belangrijke reden waarom er én nog niet veel gebruik van KI wordt gemaakt én waarom er nu veel onderzoek naar wordt gedaan.
sluit