Specialisatie vleesproductie

Wereldwijd groeit de productie van kippenvlees sterk. Dat heeft verschillende oorzaken. Kippenvlees is een goede bron van eiwit voor de mens. Kippen zijn eenvoudig op kleine schaal te houden. Dat is in ontwikkelingslanden een groot voordeel. De intensieve houderij van vleeskuikens is sterk geoptimaliseerd en efficiënt. We spreken niet van vleeskippen, maar van vleeskuikens omdat ze eigenlijk al op kuikenleeftijd geslacht worden. Ook wordt de Engelse naam broilers veel gebruikt (to broil is Engels voor ‘op het open vuur roosteren’).
Vleeskuikens worden in een stal op de grond gehouden in zeer grote koppels van duizenden haan- en henkuikens door elkaar. Als ze vijf tot zes weken oud zijn, wegen de dieren twee tot tweeëneenhalve kilogram en dan worden ze geslacht. Vervolgens wordt de stal schoongemaakt en na ongeveer een week kan een nieuw koppel eendagskuikens worden uitgezet en begint de volgende ronde. Zo worden er meerdere ronden vleeskuikens per jaar uit een stal afgeleverd.
Het fokken op snelle groeiers heeft het aantal opfokdagen enorm teruggedrongen. Ongeveer dertig jaar terug had een vleeskuiken nog twaalf weken nodig om een gewicht van twee kilo te halen en tegenwoordig is dat minder dan zes weken. Ook door selectie is het percentage borstvlees nu ongeveer 18% en dat was dertig jaar geleden 12%.
Chaams Hoen © Wilma Taks
sluit