Organisatie van de fokkerij

Een aantal belangrijke ontwikkelingen heeft de organisatie van de kippenfokkkerij fors veranderd en tot een grote verbetering van de productie van vlees en eieren geleid:
De introductie van een nakomelingenonderzoek van hennen en hanen voor de eiproductie (zie selectie eiproductie);
De verlenging van de legperiode door kunstmatige lichtschema’s. De eiproductie van een kip is onder natuurlijke omstandigheden gevoelig voor verschillen in duur van het daglicht; de eiproductie wordt in het voorjaar door de langere periode van daglicht gestimuleerd;
Een opsplitsing in fokprogramma’s voor de leg en voor de vleessector. Voor de eiproductie werden lichte rassen gebruikt en voor de vleesproductie de zwaardere rassen. Een hoge eiproductie en een hoge vleesproductie gaan moeilijk samen.
Deze ontwikkelingen zorgden samen ook voor specialisering binnen de ei- en vleesproductiekolom. In de eiproductiekolom kwamen bijvoorbeeld aparte bedrijven die broedeieren gingen produceren en in de vleesproductiekolom kwamen bedrijven die zich concentreerden op het uitbroeden van eieren. Dat leverde een verdere verbetering van de efficiëntie op.
Een overzicht van de specialisatielagen in de eiproductiekolom en in de vleesproductiekolom. De getallen geven het aantal dieren, eieren, kilo’s en het aantal bedrijven in Nederland aan
sluit