Kruising

Er bestaat geen superieur kippenras dat uitblinkt in alle kenmerken van eiproductie of in alle kenmerken van vleesproductie. Daarom is het idee ontstaan via kruisingen de goede eigenschappen van verschillende rassen te combineren in één kip. Zo is het schema voor een vierwegkruising ontstaan, waarbij vier rassen worden gecombineerd om het eindproduct, de leghen of de vleeskip te maken.
Leghennen en vleeskuikens die uiteindelijk door de pluimveehouders gekocht worden zijn kruisingen tussen verschillende selectielijnen. Dit kruisen wordt om drie redenen gedaan:
bij het kruisen worden goede eigenschappen van verschillende lijnen gecombineerd en wordt een product (kip) gemaakt (gefokt) voor een bepaalde markt. Bijvoorbeeld: grote of kleine eieren, witte of bruine eieren, vleeskippen die als heel karkas worden verkocht of waarvan het karkas in stukken wordt verkocht;
bij de verkoop van kruisingen aan producenten kunnen concurrenten geen gebruik maken van deze lijnen. Want die zitten altijd gekruist (dus verstopt) in het eindproduct. Het is dus een vorm van productbescherming;
kruising van genetisch verschillende lijnen levert heterosis op, waardoor bepaalde eigenschappen beter zijn dan het gemiddelde van beide ouders.
sluit