Specialisatie rijpaarden

Het doel waarvoor de pony of het paard in Nederland gehouden wordt, is divers. In grote lijnen kunnen de volgende doelen worden onderscheiden:
1. rijpaarden (dressuur, springen, military)
2. aangespannen (marathon, dressuur en dergelijke)
3. renpaarden
4. tuigpaarden
5. dravers
6. endurance (lange afstandsritten)
7. western
8. show
9. begrazing
10. fokkerij
1. Rijpaarden zijn in Nederland vaak KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland), maar andere stamboeken fokken ook rijpaarden. In Nederland is dat met name het NRPS (Nederlands Rijpaarden en -pony Stamboek), maar ook de Fries wordt veel gebruikt als rijpaard. Niet alle Gelderse Paarden zijn bij het KWPN ingeschreven. Gelderse Paarden worden in het algemeen ook als rijpaard gebruikt (en als tuigpaard), datzelfde geldt voor de Groninger. Daarnaast zijn er legio buitenlandse rassen die als rijpaard worden gebruikt.
2. Vaak worden voor de aangespannen paardensport paarden gebruikt die als rijpaard zijn gefokt , maar soms worden deze paarden speciaal voor deze sport gefokt. Denk maar aan het Friese paard, dat wordt gefokt als rijpaard en als koetspaard.
3. Renpaardenzijn eigenlijk allemaal Engels Volbloed of Arabisch Volbloed (Arabier). In de rensport nemen alleen paarden van hetzelfde ras aan dezelfde wedstrijden deel. Omdat het Engels Volbloed veel sneller is, worden er speciale races voor Arabieren georganiseerd. In met name Amerika wordt ook met Quarter horse paarden gerend.
4. Tuigpaardenzijn van een heel ander type dan rij- of renpaarden. Ze worden weliswaar aangespannen gereden, maar het gaat daarbij vooral om de techniek en het showelement en minder om het uithoudingsvermogen, dressuur en behendigheid, zoals bij de aangespannen sport.
5. Dravers worden ook aangespannen gereden, maar bij de drafsport  gaat het er om zo hard mogelijk in draf de baan rond te gaan. Deze paarden zijn specialist in keihard draven en dat heeft weer niks met show te maken.
6. De endurance is een tak van sport die in Nederland nog relatief klein is, maar die hard groeit. In Frankrijk is er al een gespecialiseerde fokkerij, die zich richt op het fokken van paarden met een enorm uithoudingsvermogen om lange afstandsritten mee te rijden. Rassen als de Arabier en de Akhal Teke zijn hier bijzonder geschikt voor.
7. De westernsport is heel erg breed. Er zijn vijfentwintig disciplines. Voor een aantal van die disciplines zijn speciale paarden nodig. De Quarter horse is zo’n dier dat  speciaal is gefokt voor de westernsport.
8. Er is een aantal rassen dat speciaal gefokt wordt voor de show. Deze paarden moeten zo mooi mogelijk aan de hand rondgeleid kunnen worden. De Arabier is een voorbeeld van een ras dat soms speciaal voor de show gefokt wordt, maar ook bijvoorbeeld het Amerikaanse Miniatuur Paard en de Falabella.
9. Sommige rassen worden speciaal ingezet voor de begrazing. De Konik is hier een voorbeeld van. Eigenlijk is begrazing geen fokdoel in die zin, dat de dieren niet worden gefokt, maar dat de populatie zichzelf in stand houdt. De ‘selectiebeslissing’ ligt bij de natuur: sommige dieren overleven langer dan andere en sommige dieren zijn vruchtbaarder dan andere.
10. Tevens worden veel paarden en pony’s gehouden voor de fokkerij. Dit doel komt bij alle rassen voor. Gefokte dieren worden vervolgens na verkoop veelal voor een van de bovenstaande andere doelen ingezet, of ook voor de fokkerij.
sluit