Fokwaardeschatting hengsten

Voor elke rijpaardhengst worden fokwaarden voor dressuur en springen geschat, ongeacht de richting waarvoor de hengst is geselecteerd. Daarvoor worden de volgende gegevens gebruikt:
exterieurcijfers, cijfers voor het uiterlijk;
resultaten uit de IBOP (standaard verrichtingstest die alle paarden kunnen doen);
aanlegcijfers uit de verrichtingstests van merries en hengsten;
sportstanden uit hoogst behaalde resultaten tijdens geregistreerde wedstrijden.
Deze gegevens zijn niet allemaal voor iedere hengst beschikbaar. Sommige bronnen (zoals de IBOP en de verrichtingstest van merries) zijn alleen bij verwante paarden gemeten en niet bij de hengst zelf. De fokwaarden worden geschat op basis van het diermodel. Dat is een beschrijving op basis van de informatie die beschikbaar is van de ouders, broers, zussen, nakomelingen en het paard zelf.
Elk jaar komt meer informatie beschikbaar (meer informatie per paard, maar ook meer informatie van zijn nakomelingen). Daardoor kunnen de fokwaarden elk jaar nauwkeuriger geschat worden. Hoe meer nakomelingen een hengst heeft, hoe minder zijn eigen prestatie nog een rol speelt in zijn fokwaarden. Aan de vele nakomelingen kun je nauwkeuriger schatten wat de aanleg van de hengst is dan aan de prestatie van het dier zelf. De nieuwe informatie wordt in de gepubliceerde fokwaarden verwerkt, zodat de fokwaarde steeds actueel is. Hengsten vallen dus eenvoudig op fokwaarden te rangschikken, bijvoorbeeld op hun fokwaarde voor exterieur.
sluit