Natuurlijke voortplanting

Jonge stieren van melkveerassen zijn geslachtsrijp als ze tussen de 12 en 14 maanden oud zijn. Ze kunnen dan gebruikt worden om de volgende generatie kalveren te produceren. Gemiddeld is een stier twee jaar oud als zijn eerste kalveren geboren worden.
Pinken van melkveerassen worden voor de eerste keer tochtig als ze 10 tot 13 maanden zijn. Ze laten bronstverschijnselen zien en zijn dan vruchtbaar. Vanaf de leeftijd van 15 maanden, als het dier een streefgewicht heeft (bijvoorbeeld bij Holstein Friesians minimaal 375 kg) kan het worden geïnsemineerd of gedekt door een stier. De pinken zijn dan 24 maanden bij de eerste keer afkalven.
Sommige koeien vertonen soms al tien dagen na afkalven verschijnselen van tochtigheid, maar er komt dan geen eisprong. Vanaf de zestigste dag na afkalven probeert een melkveehouder zijn koeien weer drachtig te krijgen. Een dracht duurt gemiddeld 280 dagen. De gemiddelde tussenkalftijd voor melkvee in Nederland is momenteel 410 dagen. Dat betekent dat de gemiddelde koe op de 130ste lactatiedag drachtig wordt.

Voor-tochtig

Tochtig

Na-tochtig

Duur 8 uur

Duur 18 uur

Duur 12 uur

Nerveus gedrag

Stá-gedrag

Stá-gedrag

Loeien, afzonderen

Nerveus, opgewonden

Ruiken aan andere koeien

Snuffelt aan andere koeien

Bespringt andere koeien

Bespringt andere koeien

Bespringt nog wel

Wordt zelf niet besprongen

Wordt besprongen

Gezwollen rode kling

Gezwollen rode kling

Vaak afbloeden (80-85%)

Soms helder taai tochtslijm

Helder taai tochtslijm, soms tot op de grond

Soms tochtslijm

Daling melkgift

Daling melkgift

Melkgift normaal

Daling voeropname

Daling voeropname

Voeropname normaal

sluit