Organisatie van de fokkerij

In de rundveefokkerij bestaan verschillende organisatievormen.
Er zijn stamboeken die stieren goedkeuren voor gebruik. Deze stieren worden door fokkers zelf gebruikt of doorverkocht aan een collega-fokker. Het gaat hier vooral om de fokkerij van de oorspronkelijke Nederlandse rassen die nu nog in kleine aantallen voorkomen en om de vleesrassen die in Nederland voorkomen.
In de commerciƫle fokkerij is de meest voorkomende vorm die van een coƶperatieve of particuliere KI-organisatie. In deze fokkerij wordt vooral gewerkt met het Holstein Friesian ras. Deze fokkerijen werken met het proef-wacht-fokstiersysteem. Eigenaars van topkoeien in de praktijk sluiten stiermoedercontracten met de fokkerijen. Wanneer er een stierkalf wordt geboren, wordt deze aangekocht en opgefokt tot de geslachtsrijpe leeftijd. Vervolgens worden er 1100 proefinseminaties uitgevoerd en gaat de stier op wacht tot de prestaties van de gemiddeld 120 nakomelingen bekend zijn. Als een stier bij de top hoort, wordt hij volop als fokstier ingezet. De fokkers in de praktijk leveren een bijdrage aan het fokken van proefstieren, stellen koeien beschikbaar voor proefinseminaties, stellen gegevens van hun dieren beschikbaar voor de fokwaardeschatting en profiteren op grote schaal van de goede fokstieren.
Een klein aantal KI-verenigingen werkt niet alleen met het proef-wacht-fokstiersysteem, maar heeft ook een kernfokbedrijf waarin topkoeien gefokt en getest worden. De naar verwachting beste koeien mogen op zeer jonge leeftijd al proefstieren leveren. Het belangrijkste doel van het kernfokbedrijf is het versnellen van de genetische vooruitgang door de verkorting van het generatie interval
In Nederland zijn de belangrijkste fokkerij-organisaties / KI-verenigingen: CRV Delta, Alta Genetics, Samen en de Nederlandse Vereniging voor KI Kampen.
De meeste registratieactiviteiten voor de rundveeverbetering gebeuren door het NRS (Nederlands Rundvee Syndicaat) in Arnhem en een kleiner deel door het FHRS (Fries Hollands Rundvee Syndicaat) in Leeuwarden.
sluit