Texelaar, een vleesras

De Texelaar is een typisch vleesras. Oorspronkelijk afkomstig van Texel en Noord-Holland, leeft het nu verspreid over de hele (met name westerse) wereld. In verschillende landen worden eigen lijnen gefokt. Zo is er bijvoorbeeld de Britse Texelaar, die wereldwijd heel populair is. De vetbedekking is optimaal en vijfenzeventig procent van de geslachte lammeren scoort een E of hoger op bevleesdheid in het SEUROP systeem (zie Selectie vleesproductie).
De oorspronkelijke Texelaar is wit met blauwe vlekken op de oren. Er bestaat een ras dat Blauwe Texelaar heet en dat is verwant aan de witte Texelaar. De Blauwe Texelaar is niet zo zeer op vleeskenmerken geselecteerd en wordt bijna alleen voor de hobby gehouden. De gemiddelde worpgrootte van de Texelaar is relatief laag (minder dan twee) en het ras heeft relatief veel last van geboorteproblemen. De lammeren (eenlingen) zijn namelijk soms erg groot in verhouding tot het geboortekanaal van de ooien en moeten dan met veel hulp of zelfs met een keizersnede ter wereld geholpen worden. Geboorteproblemen zijn door gerichte selectie, zoals fokken van grotere ooien, afgenomen, maar nog steeds groter dan bij andere rassen.
sluit