Selectie vleesproductie

In Nederland is lamsvlees niet heel populair, hoewel de markt groeit, maar in landen als Groot Brittanniƫ en Frankrijk is lamsvlees wel populair. Met name de Fransen zijn bereid om veel te betalen voor kwaliteit. Het grootste deel van het lamsvlees dat in Nederland geproduceerd wordt, wordt dan ook geƫxporteerd naar Frankrijk. Het lamsvlees dat in Nederland in de winkel ligt, komt hoofdzakelijk uit Nieuw-Zeeland. Daar wordt enorm veel lamsvlees geproduceerd, dat diepgevroren wordt verscheept over de hele wereld. Daarmee is niet gezegd dat er veel kwaliteitsverschil is tussen Nederlands en Nieuw-Zeelands lamsvlees. Maar Nieuw-Zeelands lamsvlees is goedkoper en de Fransen hebben liever vers vlees dan diepgevroren vlees.
Een belangrijk fokdoel van de vleesrassen is karkaskwaliteit en gewicht op de slachtleeftijd. Schapenkarkassen (met name lamskarkassen) worden in Nederland beoordeeld volgens het zogenaamde SEUROP systeem. In dit systeem worden de karkassen ingedeeld naar bevleesdheid en vetbedekking. Aan de hand hiervan (en uiteraard aan de hand van het gewicht) wordt de prijs van het karkas bepaald.
sluit