Kunstmatige voortplanting Embryotransplantatie

De methode van de embryowinning en transplantatie van embryo’s zit in de ontwikkelfase. Deze kunstmatige voortplantingsmethode is ontwikkeld om embryo’s te exporteren en elders in de wereld foklijnen te beginnen of fokmateriaal tussen lijnen in verschillende landen uit te wisselen. De kans op het overbrengen van ziekten is met embryo’s veel kleiner dan met levende dieren. Tot nu toe werd erfelijk materiaal uitgewisseld in de vorm van diepgevroren sperma of in de vorm van SPF (ziektevrije) biggen die steriel met de keizersnede worden geboren. Diepgevroren sperma heeft als nadeel dat het maar de helft van de erfelijke aanleg van een embryo of een big heeft, namelijk alleen de erfelijke informatie van de vader. Overgezette embryo’s kunnen ter plaatse in zeugen opgroeien die staan op het bedrijf waar de biggen straks ook groot worden en dat heeft gunstige effecten voor hun aanpassing op dat bedrijf.
©Hogenkamp - Fokvarkens
Aanvankelijk vond de embryowinning plaats door tijdens een operatie de eicellen uit de baarmoeder van de zeug te spoelen, maar tegenwoordig zijn er ook niet chirurgische technieken beschikbaar. Vooraf worden de zeugen met voortplantingshormonen behandeld om de bronst en de eisprong te synchroniseren. Tijdens de bronst worden de zeugen geïnsemineerd en vijf dagen later worden de embryo’s in de ochtend uit de baarmoeder gespoeld. Dezelfde middag worden de verse embryo’s overgezet in ontvangende zeugen bij wie de bronst ook is gesynchroniseerd. Deze ontvangsters ovuleren nul tot vierentwintig uur na de donoren en zijn derde worpszeug of ouder. Met deze methode wordt zestig procent van de ontvangende zeugen drachtig en zij werpen gemiddeld 10,2 biggen.
Voor transport van de embryo’s over grote afstand wil men de embryo’s graag invriezen. Op dit moment kan dat alleen met embryo’s die via de chirurgische methode zijn verzameld.
sluit