|
Berengeur is een sterk afwijkende geur en smaak van het varkensvlees. Vlees met deze geur is onverkoopbaar. Berengeur komt
voor bij volwassen beren, maar soms ook al bij beren van jonge leeftijd (die noemt men ‘stinkers’). Wanneer beren minder dan
100 kilo wegen, wordt berengeur zelden geconstateerd. Naarmate ze zwaarder afgeleverd worden, neemt het risico op deze geur
toe.
|
|
Daarom worden in Nederland de beren die als vleesvarkens opgroeien, op jonge leeftijd gecastreerd (worden borg gemaakt) om
ieder risico op ‘stinkers’ uit te sluiten.
|
|
De afwijkende geur en smaak wordt veroorzaakt door twee geurstoffen: androstenon en skatol. Er wordt veel onderzoek gedaan
om te zien of selectie op berengeur mogelijk is. Dan is castratie niet langer nodig. Het is namelijk aantrekkelijker om beren
te houden als vleesvarken, omdat beren sneller groeien dan borgen.
|
|
|
|