Geschiedenis van kweekvis in het algemeen

In Nederland is voor het eerst rond 1800 iets geschreven over de kweek van forellen. Rond 1900 is de zalm gedomesticeerd voor productie doeleinden. In Noorwegen bijvoorbeeld wordt de zalm nu op grote schaal gekweekt in de Fjorden. In Afrika, Azië en Latijns Amerika kweekt men op grote schaal Tilapia. In Nederland is de afgelopen dertig jaar op kleine schaal visteelt in gesloten systemen ontstaan. Deze aquacultuur is hier begonnen met Paling en Meerval.
Commercieel belangrijke soorten die momenteel wereldwijd in grote aantallen gekweekt worden zijn (in volgorde van omvang): karperachtigen (karper, Chinese karpers, Indiase karpers), Atlantische zalm, tilapia, panga of Vietnamese meerval (Pangasius), forel, andere meervallen (Amerikaanse, Afrikaanse, zeebaars en zeebrasem, tarbot, kabeljauw, heilbot en tong. Daarnaast wordt een aantal vissoorten als proefdier gebruikt. De belangrijkste daarvan zijn zebravis, karper, stekelbaars en dikkopgrondel.
© Coppens
sluit