|
De economisch belangrijkste kenmerken waarop vissen geselecteerd worden zijn groei, filetrendement, vleeskwaliteit (kleur
en samenstelling van de filet) en ziekteresistentie.
|
|
|
De groei per dag is een belangrijk kenmerk in de visteelt. Een vis die snel groeit, is zwaarder op het moment dat hij gevangen
wordt en heeft ook eerder het gewenste eindgewicht bereikt. In de aquacultuur vormen de voerkosten een groot deel van de totale
productiekosten. Daarom is de voederconversie, de hoeveelheid voer per kg groei, een belangrijk kenmerk. De voeropname en
daardoor ook de voederconversie zijn moeilijk nauwkeurig te meten bij vissen. Daardoor is ook de erfelijkheidsgraad laag en
is er moeilijk op te selecteren. Evenals in de vleesproductie zijn er in de visteelt veel kenmerken die de kwaliteit van de
vis bepalen. De kwaliteit is van groot belang bij de verkoop voor consumptie en dus sterk van invloed op de prijs die vis
per kg opbrengt. De kwaliteitskenmerken zijn alleen na het doden van de vis te meten, daarom worden de kwaliteitskenmerken
ook door selectie van families verbeterd.
|
|
|
|