Piemontese

Omschrijving

De Piemontese komt voort uit verschillende rundveerassen uit de Italiaanse regio Piëmonte. Dit ras werd in de negentiende eeuw oorspronkelijk als drievoudig doelras gefokt: als trekvee, melkrund en vleesrund. Nu wordt het slechts nog vanwege het vlees gefokt. De Piemontese heeft een rustig karakter.

Raskenmerken

De Piemontese is een middelgroot runderras. De vacht van de koeien is lichtgrijs, de stieren zijn iets donkerder. Sommige delen zijn zwart: de oogharen, staartkwasten, oren, klauwen en de punten van de horens. De kalveren zijn bij geboorte bruin, na 3 à 4 maanden worden ze grijswit. De stieren hebben enorme spieren bij de schouders. Zowel koeien als stieren zijn vaak dikbillen.

Bijzonderheden

De billen van de Piemontese gaan pas op latere leeftijd groeien. Tot die tijd wordt dit ras vaak als melkvee gehouden.

Oorspronkelijk leefgebied

Dit ras komt uit Italië.

schofthoogte

Middel (125 - 150 cm).

Gewicht

Stier: ong. 800 kg. Koe: ong. 600 kg.