Home | Algemene theorie | Theorie kip | Download het antwoordformulier

Praktijkvragen kip

Hieronder staat de lijst van praktijkvragen over kip. Klik de vraag aan waarmee je aan de slag wilt gaan. Er opent dan een pagina met een beschrijving van een praktijksituatie en een vraag. Onderaan vind je hyperlinks naar de theorie bij deze vraag.
Er zijn verschillende soorten pluimvee: kippen, ganzen, eenden en kalkoenen. Wereldwijd vormen de kippen met meer dan negentig procent de belangrijkste soort pluimvee. Daarom beperkt ELF zich tot het fokken van kippen, maar veel theorieën zijn ook van toepassing op andere soorten pluimvee.
Kippen zijn vogels. Dat geeft twee belangrijke verschillen voor de fokkerij van kippen in vergelijking met zoogdieren. Ten eerste is het bij vogels zo dat het vrouwtje het geslachtschromosoom heeft en het vrouwtje dus het geslacht bepaalt en eicellen produceert waaruit mannetjes en vrouwtjes geboren kunnen worden. Ten tweede plant de kip zich voort door het uitbroeden van bevruchte eieren buiten het lichaam. Daarom kan een vrouwelijke kip een groot aantal nakomelingen voortbrengen en zijn er betrekkelijk weinig ouderdieren nodig om een volgende generatie te produceren. In de pluimveefokkerij kan scherp geselecteerd worden. Pluimveefokbedrijven hebben in de laatste honderd jaar een indrukwekkend selectieresultaat geboekt.