|
31 Fokken op vlees zonder keizersnede
|
|
Boer Bukman aan de Kagerplassen fokt al tientallen jaren Belgisch blauwe runderen. Hij gebruikt ook al jaren achtereen Belgische
fokstieren. Dat levert hem elk jaar veel prijzen op tijdens de Paasveetentoonstellingen. Zijn dieren zijn heel zwaar bespierd
en aan de kleine kant, waardoor het perfecte dikbillen zijn die veel kwaliteitsvlees leveren. Maar nu heeft hij een probleem.
Zijn dieren zijn kleiner geworden en nog meer bespierd, maar dat leidt er wel toe dat de koeien niet meer op de gewone manier
kunnen kalven. Er is vrijwel altijd een keizersnede nodig om een kalf geboren te laten worden. Dit levert boer Bukman veel
discussie op met zijn vrouw en zijn buren, die vinden dat dit niet verantwoord is. Een koe moet op een natuurlijke manier
kunnen kalven. Zij blijken niet alleen te staan in deze overtuiging. Het Ministerie van Landbouw wil de dikbilfokkerij op
deze manier zelfs gaan verbieden.
|
|
Een onderzoeker uit Lelystad heeft al eens becijferd dat het bekken van een dikbilkoe 15% kleiner is dan dat van een normale
uitgegroeide koe en dat het dikbilkalf ook nog 15% zwaarder is dan het gemiddelde Nederlandse kalf. In Engeland zijn fokkers
van Belgische Witblauwen die geselecteerd hebben op natuurlijk kalven. In Belgiƫ heeft een professor een genenbank met materiaal
van fokstieren uit de jaren zestig toen dikbillen daar ook nog normaal konden kalven.
|
|
|
|
|
|
Stel dat boer Bukman naar zijn vrouw luistert, welk fokprogramma moet hij dan opzetten voor zijn bedrijf? Welke stieren moet
hij dan gebruiken en waarom?
|
|
|
|
|